Έλεγα εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να γράψω για το e-trikala, αυτό το… περίεργο πράγμα, αυτό το "νεφέλωμα" για το οποίο τόση κουβέντα έχει γίνει και που τελικά μάλλον πολλοί λίγοι γνωρίζουν τί ακριβώς είναι.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Ο Δήμος Τρικκαίων από την αρχή της προηγούμενης θητείας της νυν Δημοτικής Αρχής είχε την διορατικότητα να βάλει τα πράγματα κάτω και να ανιχνεύσει ότι μάλλον αυτό το… "πράγμα" της ΚτΠ (Κοινωνία της Πληροφορίας) είχε ενδιαφέρον. Πρώτη συνάντηση λοιπόν στο Δημαρχείο με τον εξαιρετικό (κατά την ταπεινή μου γνώμη) επιστήμονα της πληροφορικής Λεωνίδα Ανθόπουλο, τον νέο -τότε- σύμβουλο του Δημάρχου Οδυσσέα Ράπτη και τον υποφαινόμενο. Λίγα πράγματα ειπώθηκαν σε πρώτη φάση, ο καθένας επέλεξε ένα κομμάτι να ασχοληθεί και επί τοις ουσίας ο πρώτος ανέλαβε να μυήσει τον δεύτερο στα… μυστικά των προτάσεων της ΚτΠ αλλά και της πληροφορικής γενικότερα.
Οι πρώτες προτάσεις πέσανε, τα πρώτα προγράμματα ήρθανε, και ο Δήμος έπαιρνε τα πάνω το. Το έδαφος παρθένο και η αδυναμία των άλλων Δήμων να βρούνε το… power ενός υπολογιστή άφηνε πεδίο δόξας λαμπρό μπροστά μας. Εντωμεταξύ το πράγμα άρχισε να φουσκώνει, η αμάθεια αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης γιγάντωνε τις προοπτικές του εγχειρήματος, από την άλλη όμως η διαφορετική οπτική των πραγμάτων απομάκρυνε ανθρώπους-γνώστες της πληροφορικής από το όλο έργο.
Στην πορεία όλα αυτά τα έργα πληροφορικής τα οποία ο Δήμος διεκδικούσε μπήκαν σε ένα ωραίο… περιτύλιγμα και βαφτίστηκαν e-trikala! Μεγιά και αν μας ζήσει! Τί είναι λοιπόν το e-trikala… Το σύνολο των έργων πληροφορικής που ο Δήμος διεκδικεί και υλοποποιεί, είτε χρηματοδοτείται για αυτά είτε όχι. Όταν άλλα αυτά προχωρήσουν θα πρέπει να «δέσουν» μεταξύ τους και να προσφέρουν στους Τρικαλινούς τα αγαθά της ψηφιακής μας εποχής, αγαθά στις υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες το διαδίκτυο, την εκπαίδευση, τη διασκέδαση, την υγεία.
Η ΚτΠ είναι γεγονός ότι λόγω διαδικασιών δεν μπορούσε να φέρει απτά αποτελέσματα, έτσι για αρκετό καιρό το e-trikala ήταν απλά κάποια ωραία… φυλλάδια! Και μάλιστα με έργα και προτάσεις κάποια από τα οποία είχαν πράγματι ενδιαφέρον (τι μπορεί κανείς να πει για το δίκτυο οπτικών ινών), άλλα πάλι όμως όχι.
Και κάπου εκεί ήρθε η ιδέα του ασύρματου ίντερνετ πάνω από την πόλη. Και ήρθε μάλλον από αγανάκτηση όταν άκουσα πως κάποιος ήθελε να βάλει hotspot σε καφετέριες στην Ασκληπιού. Για να σκάμε μούρη -λέει- στην Ασκληπιού με το laptop και να σερφάρουμε ηλεκτρονικά… Η πρόταση σαφής: Αντί η κεραία να μπει μέσα σε ένα μαγαζί, ας βάλουμε μία λίγο καλύτερη και ας δώσουμε ίντερνετ σε όλη την πόλη. Και επειδή πλέον το wifi είναι φθηνό (αν ξέρεις από πρέπει να ψωνίσεις και αφήσεις κατά μέρους εταιρίας που πλησιάζουν φορείς και μεταξύ μας ψάχνουν για κορόϊδα) ένα ολόκληρο δίκτυο πάνω από την πόλη θα ήταν κάτι το πραγματικά πρωτοποριακό και μάλιστα όχι ιδιαίτερα ακριβό. Άλλωστε τα λεφτά τα έβαζε ο Δήμος…
Στο σημείο αυτό οφείλω να εξάρω την εκπληκτική δουλειά που κάνανε ο Θωμάς Καλκάνης και Νίκος ο Σοφιός. Τα παιδιά προηγουμένως δεν είχαν καμία σχέση με το Δήμο, είδαν όμως κάτι το ενδιαφέρον και προσφέρθηκαν (με την έννοια του όρου της προσφοράς) να σχεδιάσουν και στήσουν το όλο εγχείρημα! Και όντως μέσα σε 1-2 μήνες το ασύρματο δίκτυο της πόλης ήταν γεγονός! Τα Τρίκαλα ήταν η πρώτη πόλη που έδινε δωρεάν ευρυζωνικό ίντερνετ στην πόλη! Το διαδίκτυο και τα φόρουμ του ξετρελάθηκε. Το ίδιο και ΜΜΕ των Αθηνών. Και όμως όλα έγιναν από μία καλή ιδέα και μία δυνατή ομάδα ανθρώπων της πληροφορικής που το "πήραν πάνω τους".
Ξαφνικά το e-trikala απέκτησε οντότητα. Όλοι μιλούσαν για το ασύρματο δίκτυο και το αποκαλούσαν e-trikala αφού στην πράξη αυτό ήταν το e-trikala! Και λίγο μετά στο εγχείρημα της ηλεκτρονικής πόλης μπήκε και μία πρωτοποριακή υπηρεσία που θα "άκουγε" και θα κατέγραφε τα παράπονα των Δημοτών. Η ιδέα είχε συζητηθεί στην ΔΕΚΑ εδώ και χρόνια, εκφράστηκε και σε συνεντεύξεις μου μέσα στο 2004. Ωραία ιδέα, εύκολα υλοποιήσιμη και με χαμηλό κόστος (και εδώ τα λεφτά ο Δήμος τα έβαζε). Άρα λοιπόν το e-trikala μετρούσε δύο εφαρμογές με επιτυχία, δυστυχώς όμως όχι με λεφτά της ΚτΠ.
Τρίτη εφαρμογή πληροφορικής που ο Δήμος έστησε και είχε πραγματική επιτυχία η σελίδα του. Μέχρι τότε ο πρώτος ηλεκτρονικός Δήμος δεν είχε σελίδα στο διαδίκτυο. Και εκεί μία ομάδα νέων και ικανών ανθρώπων με τον Γιώργος Μπουραζάνα, το Νίκο Γκάργκα, τον Γιάννη Παπαστάθη, την Ελένη Μπαλαμώτη και τον Χάρη Μαντέλο ξεκινήσανε και στήσανε ένα εξαιρετικό site, με διαφορά το καλύτερο site Δήμου στην χώρα. Άλλωστε σκοπός δεν είναι μόνο να αναδημοσιεύσεις νέα (αυτό το κάνουν και άλλοι) αλλά να δημιουργήσεις την είδηση, να παρέμβεις στα δρώμενα.
Ωραία λοιπόν... 3 στα 3 για το e-trikala, χωρίς ακόμη να πιάνουν τόπο τα χρήματα της ΚτΠ. Και το χειρότερο… Οι περισσότεροι από τους παραπάνω ανθρώπους στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ασχολούνται πλέον με αυτό το αντικείμενο. Στη χειρότερη δεν έχουν καν σχέση με τον Δήμο…
Τι στα κομμάτια λοιπόν δεν πάει καλά και τελικά τα έργα του e-trikala μέσω της ΚτΠ δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για κάποιους όλα πάνε καλά… Άλλωστε δεν έχουμε ράφια να βάζουμε τις βραβεύσεις… Για άλλους πάλι είναι ακόμη σχετικά νωρίς αφού δεν έχουν τρέξει ακόμη όλα τα έργα της ΚτΠ. Αυτό ναι, έχει μία δόση αλήθειας.
Για αυτούς όμως που θέλουν να δουν την αλήθεια κατάματα, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το έλεγα πρόσφατα και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η πληροφορική είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και αλλοίμονο σε όποιον νομίζει ότι ξέρει να σχεδιάζει και να προβλέπει έργα της χωρίς να έχει παρακολουθήσει την πληροφορική χρόνια τώρα, χωρίς να ξέρεις το παρελθόν, παρόν και μέλλον της, χωρίς σαν γνωρίζει τις απίστευτες ταχύτητες με τις οποίες μεταλλάσσεται, χωρίς να γνωρίζει τελικά ποιες είναι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας τις οποίες θα πρέπει να καλύψει η πληροφορική.
Γιατί λοιπόν ακόμη τα έργα της ΚτΠ δεν… τα βλέπουμε. ΟΚ, είπαμε κάποια ακόμη τρέχουν αλλά ποιος είδε της ψηφιοποίηση του ΠΟΔΤ, ποιος είδε και δεν γέλασε με την ηλεκτρονική σελίδα του ΠΟΔΤ (μιλάω για το ηλεκτρονικό σκέλος και όχι για το περιεχόμενο), ποιος είδε τα κέντρα ενημέρωσης της ευρυζωνικότητας, ποιος συμμετείχε στο e-dialogos, ποιος κάνει χρήση της τηλεπρόνοιας, ποιος τετραπέρατος νους σκέφτηκε ότι πρέπει να βάλουμε hotspot στην ΔΕΥΑΤ, τη ΔΕΚΑ για να έρχεται -λέει- ο δημότες με της λαπτοπιά (sic) και να μπαίνει στο ίντερνετ μέσα από τα παραπάνω δημοτικά κτίρια. Μιλάμε για… τρελές καινοτομίες. Δε λέω… τα λεφτά μας τα δίνουν (ποιος άλλος θα τα πάρει άλλωστε;) αλλά εμείς δεν πρέπει να καταθέτουμε και πιο σοβαρές προτάσεις;
Περιμένω με αγωνία να δω την τελική μορφή πιο σοβαρών έργων όπως οι ευφυείς μεταφορές και φυσικά το δίκτυο οπτικών ινών. Και εδώ τα μεγέθη είναι μεγάλα. Μία ενδεχόμενη επιτυχία θα αμβλύνει σαφώς τις εντυπώσεις αλλά το όλο εγχείρημα θέλει δουλειά. Και δουλειά όχι από παιδιά που διεκπεραιωτικά θα καταθέσουν μία πρόταση ή από ένα σύμβουλο που θα έρθει και θα μας αφήσει ένα κείμενο copy-paste από μία άλλη πρόταση που… ταιριάζει. Δουλειά πάνω στις πραγματικές ανάγκες που η κοινωνία έχει και προσπαθεί να βρει λύσεις μέσω της πληροφορικής. Και τις λύσεις τις θέλει σήμερα. Τι να την κάνουμε την οπτική ίνα αν δεν την χρησιμοποιήσουμε σύντομα. Σε 6 μήνες να είστε βέβαιοι φίλοι μου ότι θα έρθουν άλλες 2-3 εταιρίες, θα ρίξουν δικές τους ίνες και εμείς θα καθόμαστε και θα κοιτάμε πως… θάψαμε στους δρόμους της πόλης 1-2 εκ. ευρώ, έστω και αν αυτά μας τα δώσανε… Στο κάτω κάτω εμμέσως δικά μας είναι.
Θα μπορούσε να γράψω ειλικρινά πολλά άλλα, δεν είναι όμως της στιγμής. Θέλω απλά να επικεντρωθώ στο ότι αν πραγματικά θέλουμε η πόλη να γίνει αυτό οι άλλοι νομίζουν ότι είμαστε, "Η πρώτη ηλεκτρονική πόλη", τότε πρέπει να κινητοποιήσουμε ανθρώπους της πληροφορικής οι οποίοι θα καθίσουν με σοβαρότητα να ακούσουν την κοινωνία, να δούνε που αυτή πηγαίνει, να δούνε την τεχνολογία στο επίπεδο του πολίτη και όχι στο επίπεδο επιστημονικών διατριβών και να αναζητήσουν καλές πρακτικές προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα. Στο κάτω-κάτω ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του.
Όχι άλλες γενικόλογες προτάσεις, όχι άλλα έργα σχεδιασμένα στο πόδι, όχι άλλες θνησιγενείς εφαρμογές απλά γιατί... πρέπει να γίνουν. Ας αναπτύξουμε το -στάσιμο εδώ και ενάμιση χρόνο- ασύρματο δίκτυο το οποίο πλέον "σέρνεται" και δυσκολεύει τους χρήστες αφού δεν τοποθετήθηκαν νέες κεραίες σε προβληματικές περιοχές... Το κόστος του είναι το… 0,5% του δικτύου οπτικών ινών. Ας αναπτύξουμε ένα λογισμικό για τον Δημοσθένη, την υπηρεσία υποδοχής και διάχυσης μέσα στις υπηρεσίες του Δήμου των παραπόνων των Δημοτών, ας στηρίξουμε και δώσουμε νέα πνοή στη σελίδα του Δήμου, ας δούμε ρεαλιστικά που πηγαίνουμε με την οπτική ίνα και ας κινηθούμε άμεσα πριν μας προλάβουν στη γωνία. Χρειάζεται φαντασία, καταρχήν αγάπη για το αντικείμενο και σίγουρα διορατικότητα γιατί (αυτό που γουστάρω στην πληροφορική και την τεχνολογία είναι ότι) κάθε μέρα σε εκπλήσσει!
Θα χαρώ πάντως να έχω και δικές απόψεις για όλα τα παραπάνω… Με… fax όμως γιατί δεν ξέρω να ανοίγω τον υπολογιστή και να διαβάζω email!!!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Ο Δήμος Τρικκαίων από την αρχή της προηγούμενης θητείας της νυν Δημοτικής Αρχής είχε την διορατικότητα να βάλει τα πράγματα κάτω και να ανιχνεύσει ότι μάλλον αυτό το… "πράγμα" της ΚτΠ (Κοινωνία της Πληροφορίας) είχε ενδιαφέρον. Πρώτη συνάντηση λοιπόν στο Δημαρχείο με τον εξαιρετικό (κατά την ταπεινή μου γνώμη) επιστήμονα της πληροφορικής Λεωνίδα Ανθόπουλο, τον νέο -τότε- σύμβουλο του Δημάρχου Οδυσσέα Ράπτη και τον υποφαινόμενο. Λίγα πράγματα ειπώθηκαν σε πρώτη φάση, ο καθένας επέλεξε ένα κομμάτι να ασχοληθεί και επί τοις ουσίας ο πρώτος ανέλαβε να μυήσει τον δεύτερο στα… μυστικά των προτάσεων της ΚτΠ αλλά και της πληροφορικής γενικότερα.
Οι πρώτες προτάσεις πέσανε, τα πρώτα προγράμματα ήρθανε, και ο Δήμος έπαιρνε τα πάνω το. Το έδαφος παρθένο και η αδυναμία των άλλων Δήμων να βρούνε το… power ενός υπολογιστή άφηνε πεδίο δόξας λαμπρό μπροστά μας. Εντωμεταξύ το πράγμα άρχισε να φουσκώνει, η αμάθεια αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης γιγάντωνε τις προοπτικές του εγχειρήματος, από την άλλη όμως η διαφορετική οπτική των πραγμάτων απομάκρυνε ανθρώπους-γνώστες της πληροφορικής από το όλο έργο.
Στην πορεία όλα αυτά τα έργα πληροφορικής τα οποία ο Δήμος διεκδικούσε μπήκαν σε ένα ωραίο… περιτύλιγμα και βαφτίστηκαν e-trikala! Μεγιά και αν μας ζήσει! Τί είναι λοιπόν το e-trikala… Το σύνολο των έργων πληροφορικής που ο Δήμος διεκδικεί και υλοποποιεί, είτε χρηματοδοτείται για αυτά είτε όχι. Όταν άλλα αυτά προχωρήσουν θα πρέπει να «δέσουν» μεταξύ τους και να προσφέρουν στους Τρικαλινούς τα αγαθά της ψηφιακής μας εποχής, αγαθά στις υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες το διαδίκτυο, την εκπαίδευση, τη διασκέδαση, την υγεία.
Η ΚτΠ είναι γεγονός ότι λόγω διαδικασιών δεν μπορούσε να φέρει απτά αποτελέσματα, έτσι για αρκετό καιρό το e-trikala ήταν απλά κάποια ωραία… φυλλάδια! Και μάλιστα με έργα και προτάσεις κάποια από τα οποία είχαν πράγματι ενδιαφέρον (τι μπορεί κανείς να πει για το δίκτυο οπτικών ινών), άλλα πάλι όμως όχι.
Και κάπου εκεί ήρθε η ιδέα του ασύρματου ίντερνετ πάνω από την πόλη. Και ήρθε μάλλον από αγανάκτηση όταν άκουσα πως κάποιος ήθελε να βάλει hotspot σε καφετέριες στην Ασκληπιού. Για να σκάμε μούρη -λέει- στην Ασκληπιού με το laptop και να σερφάρουμε ηλεκτρονικά… Η πρόταση σαφής: Αντί η κεραία να μπει μέσα σε ένα μαγαζί, ας βάλουμε μία λίγο καλύτερη και ας δώσουμε ίντερνετ σε όλη την πόλη. Και επειδή πλέον το wifi είναι φθηνό (αν ξέρεις από πρέπει να ψωνίσεις και αφήσεις κατά μέρους εταιρίας που πλησιάζουν φορείς και μεταξύ μας ψάχνουν για κορόϊδα) ένα ολόκληρο δίκτυο πάνω από την πόλη θα ήταν κάτι το πραγματικά πρωτοποριακό και μάλιστα όχι ιδιαίτερα ακριβό. Άλλωστε τα λεφτά τα έβαζε ο Δήμος…
Στο σημείο αυτό οφείλω να εξάρω την εκπληκτική δουλειά που κάνανε ο Θωμάς Καλκάνης και Νίκος ο Σοφιός. Τα παιδιά προηγουμένως δεν είχαν καμία σχέση με το Δήμο, είδαν όμως κάτι το ενδιαφέρον και προσφέρθηκαν (με την έννοια του όρου της προσφοράς) να σχεδιάσουν και στήσουν το όλο εγχείρημα! Και όντως μέσα σε 1-2 μήνες το ασύρματο δίκτυο της πόλης ήταν γεγονός! Τα Τρίκαλα ήταν η πρώτη πόλη που έδινε δωρεάν ευρυζωνικό ίντερνετ στην πόλη! Το διαδίκτυο και τα φόρουμ του ξετρελάθηκε. Το ίδιο και ΜΜΕ των Αθηνών. Και όμως όλα έγιναν από μία καλή ιδέα και μία δυνατή ομάδα ανθρώπων της πληροφορικής που το "πήραν πάνω τους".
Ξαφνικά το e-trikala απέκτησε οντότητα. Όλοι μιλούσαν για το ασύρματο δίκτυο και το αποκαλούσαν e-trikala αφού στην πράξη αυτό ήταν το e-trikala! Και λίγο μετά στο εγχείρημα της ηλεκτρονικής πόλης μπήκε και μία πρωτοποριακή υπηρεσία που θα "άκουγε" και θα κατέγραφε τα παράπονα των Δημοτών. Η ιδέα είχε συζητηθεί στην ΔΕΚΑ εδώ και χρόνια, εκφράστηκε και σε συνεντεύξεις μου μέσα στο 2004. Ωραία ιδέα, εύκολα υλοποιήσιμη και με χαμηλό κόστος (και εδώ τα λεφτά ο Δήμος τα έβαζε). Άρα λοιπόν το e-trikala μετρούσε δύο εφαρμογές με επιτυχία, δυστυχώς όμως όχι με λεφτά της ΚτΠ.
Τρίτη εφαρμογή πληροφορικής που ο Δήμος έστησε και είχε πραγματική επιτυχία η σελίδα του. Μέχρι τότε ο πρώτος ηλεκτρονικός Δήμος δεν είχε σελίδα στο διαδίκτυο. Και εκεί μία ομάδα νέων και ικανών ανθρώπων με τον Γιώργος Μπουραζάνα, το Νίκο Γκάργκα, τον Γιάννη Παπαστάθη, την Ελένη Μπαλαμώτη και τον Χάρη Μαντέλο ξεκινήσανε και στήσανε ένα εξαιρετικό site, με διαφορά το καλύτερο site Δήμου στην χώρα. Άλλωστε σκοπός δεν είναι μόνο να αναδημοσιεύσεις νέα (αυτό το κάνουν και άλλοι) αλλά να δημιουργήσεις την είδηση, να παρέμβεις στα δρώμενα.
Ωραία λοιπόν... 3 στα 3 για το e-trikala, χωρίς ακόμη να πιάνουν τόπο τα χρήματα της ΚτΠ. Και το χειρότερο… Οι περισσότεροι από τους παραπάνω ανθρώπους στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ασχολούνται πλέον με αυτό το αντικείμενο. Στη χειρότερη δεν έχουν καν σχέση με τον Δήμο…
Τι στα κομμάτια λοιπόν δεν πάει καλά και τελικά τα έργα του e-trikala μέσω της ΚτΠ δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για κάποιους όλα πάνε καλά… Άλλωστε δεν έχουμε ράφια να βάζουμε τις βραβεύσεις… Για άλλους πάλι είναι ακόμη σχετικά νωρίς αφού δεν έχουν τρέξει ακόμη όλα τα έργα της ΚτΠ. Αυτό ναι, έχει μία δόση αλήθειας.
Για αυτούς όμως που θέλουν να δουν την αλήθεια κατάματα, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το έλεγα πρόσφατα και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η πληροφορική είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και αλλοίμονο σε όποιον νομίζει ότι ξέρει να σχεδιάζει και να προβλέπει έργα της χωρίς να έχει παρακολουθήσει την πληροφορική χρόνια τώρα, χωρίς να ξέρεις το παρελθόν, παρόν και μέλλον της, χωρίς σαν γνωρίζει τις απίστευτες ταχύτητες με τις οποίες μεταλλάσσεται, χωρίς να γνωρίζει τελικά ποιες είναι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας τις οποίες θα πρέπει να καλύψει η πληροφορική.
Γιατί λοιπόν ακόμη τα έργα της ΚτΠ δεν… τα βλέπουμε. ΟΚ, είπαμε κάποια ακόμη τρέχουν αλλά ποιος είδε της ψηφιοποίηση του ΠΟΔΤ, ποιος είδε και δεν γέλασε με την ηλεκτρονική σελίδα του ΠΟΔΤ (μιλάω για το ηλεκτρονικό σκέλος και όχι για το περιεχόμενο), ποιος είδε τα κέντρα ενημέρωσης της ευρυζωνικότητας, ποιος συμμετείχε στο e-dialogos, ποιος κάνει χρήση της τηλεπρόνοιας, ποιος τετραπέρατος νους σκέφτηκε ότι πρέπει να βάλουμε hotspot στην ΔΕΥΑΤ, τη ΔΕΚΑ για να έρχεται -λέει- ο δημότες με της λαπτοπιά (sic) και να μπαίνει στο ίντερνετ μέσα από τα παραπάνω δημοτικά κτίρια. Μιλάμε για… τρελές καινοτομίες. Δε λέω… τα λεφτά μας τα δίνουν (ποιος άλλος θα τα πάρει άλλωστε;) αλλά εμείς δεν πρέπει να καταθέτουμε και πιο σοβαρές προτάσεις;
Περιμένω με αγωνία να δω την τελική μορφή πιο σοβαρών έργων όπως οι ευφυείς μεταφορές και φυσικά το δίκτυο οπτικών ινών. Και εδώ τα μεγέθη είναι μεγάλα. Μία ενδεχόμενη επιτυχία θα αμβλύνει σαφώς τις εντυπώσεις αλλά το όλο εγχείρημα θέλει δουλειά. Και δουλειά όχι από παιδιά που διεκπεραιωτικά θα καταθέσουν μία πρόταση ή από ένα σύμβουλο που θα έρθει και θα μας αφήσει ένα κείμενο copy-paste από μία άλλη πρόταση που… ταιριάζει. Δουλειά πάνω στις πραγματικές ανάγκες που η κοινωνία έχει και προσπαθεί να βρει λύσεις μέσω της πληροφορικής. Και τις λύσεις τις θέλει σήμερα. Τι να την κάνουμε την οπτική ίνα αν δεν την χρησιμοποιήσουμε σύντομα. Σε 6 μήνες να είστε βέβαιοι φίλοι μου ότι θα έρθουν άλλες 2-3 εταιρίες, θα ρίξουν δικές τους ίνες και εμείς θα καθόμαστε και θα κοιτάμε πως… θάψαμε στους δρόμους της πόλης 1-2 εκ. ευρώ, έστω και αν αυτά μας τα δώσανε… Στο κάτω κάτω εμμέσως δικά μας είναι.
Θα μπορούσε να γράψω ειλικρινά πολλά άλλα, δεν είναι όμως της στιγμής. Θέλω απλά να επικεντρωθώ στο ότι αν πραγματικά θέλουμε η πόλη να γίνει αυτό οι άλλοι νομίζουν ότι είμαστε, "Η πρώτη ηλεκτρονική πόλη", τότε πρέπει να κινητοποιήσουμε ανθρώπους της πληροφορικής οι οποίοι θα καθίσουν με σοβαρότητα να ακούσουν την κοινωνία, να δούνε που αυτή πηγαίνει, να δούνε την τεχνολογία στο επίπεδο του πολίτη και όχι στο επίπεδο επιστημονικών διατριβών και να αναζητήσουν καλές πρακτικές προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα. Στο κάτω-κάτω ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του.
Όχι άλλες γενικόλογες προτάσεις, όχι άλλα έργα σχεδιασμένα στο πόδι, όχι άλλες θνησιγενείς εφαρμογές απλά γιατί... πρέπει να γίνουν. Ας αναπτύξουμε το -στάσιμο εδώ και ενάμιση χρόνο- ασύρματο δίκτυο το οποίο πλέον "σέρνεται" και δυσκολεύει τους χρήστες αφού δεν τοποθετήθηκαν νέες κεραίες σε προβληματικές περιοχές... Το κόστος του είναι το… 0,5% του δικτύου οπτικών ινών. Ας αναπτύξουμε ένα λογισμικό για τον Δημοσθένη, την υπηρεσία υποδοχής και διάχυσης μέσα στις υπηρεσίες του Δήμου των παραπόνων των Δημοτών, ας στηρίξουμε και δώσουμε νέα πνοή στη σελίδα του Δήμου, ας δούμε ρεαλιστικά που πηγαίνουμε με την οπτική ίνα και ας κινηθούμε άμεσα πριν μας προλάβουν στη γωνία. Χρειάζεται φαντασία, καταρχήν αγάπη για το αντικείμενο και σίγουρα διορατικότητα γιατί (αυτό που γουστάρω στην πληροφορική και την τεχνολογία είναι ότι) κάθε μέρα σε εκπλήσσει!
Θα χαρώ πάντως να έχω και δικές απόψεις για όλα τα παραπάνω… Με… fax όμως γιατί δεν ξέρω να ανοίγω τον υπολογιστή και να διαβάζω email!!!