Εκλογές 2007 - Αποτίμηση των αποτελεσμάτων

Η βραδιά των εκλογών ήταν, μεγάλη, δύσκολη και με πολλές εκπλήξεις και για το νομό Τρικάλων! Τα κρατούμενα… τρία!

Πρώτον: Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να κρατήσει τη δύναμή της στο νομό με 45,67% έναντι 39,28% του ΠΑΣΟΚ, διαφορά 6,39% έναντι 8% διαφορά στις βουλευτικές του 2004. Δεύτερον: Είχαμε αλλαγές στις βουλευτικές έδρες με μία έδρα της Νέας Δημοκρατίας να αλλάζει χρώμα, να γίνεται «κόκκινη» και να πηγαίνει στο ΚΚΕ. Τρίτον: Είχαμε αλλαγές -περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενες- στους σταυρούς προτίμησης. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης έφτασε τις 20.397 ψήφους καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, αφήνοντας στην δεύτερη το Νίκο Λέγκα με 18.073 και μειωμένη δύναμη, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τη δισταυρία.

Σημαντικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ και το Σωτήρη Χατζηγάκη έπαιξε η επικράτησή του στην πόλη των Τρικάλων, το άλλοτε κάστρο του Νίκου Λέγκα, ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει τα αίτια της πτώσης από τις προηγούμενες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής διπλασίασε τη δύναμή του σε πολλά εκλογικά τμήματα. Εκτός Βουλής έμεινε ο Θεόδωρος Σκρέκας παρά την αύξηση των σταυρών του σε 15.980. Την πέμπτη έδρα κατέλαβε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, που εξελέγη πρώτος από το ΚΚΕ με 5.268. Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία της Κατερίνα Παπακώστα (13.302 σταυροί) που μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη δισταυρία ως νέα και γυναίκα. Χωρίς εκπλήξεις η πορεία των Πατέρα, Πουλιανίτη και Καλύβα.

Στο ΠΑΣΟΚ μάλλον τα πράγματα κύλησαν αναμενόμενα, τουλάχιστον ως προς τα άκρα, την αρχή και το τέλος. Αξιοπρόσεκτη η πορεία του Χρήστου Χάιδου που έφτασε στους 18.286, που ξέφυγε πολύ πάνω από τους συνυποψηφίους του. Μάχη στήθος με στήθος έγινε πιο κάτω με την Σούλα Μερεντίτη να κόβει το νήμα μπροστά από τον Χρήστο Μαγκούφη, ο οποίος έμεινε εκτός βουλής για «λίγο» (διαφορά 576 σταυροί). Η εκ νέου Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μάλιστα «τα χρειάστηκε» αφού μέχρι κάποια στιγμή τις πρώτες πρωινές ώρες, η δεύτερη έδρα του ΠΑΣΟΚ άλλαζε χέρια και χρώμα.Από εκεί και πέρα Νταϊλιάνας και Κασσοπούλου κινήθηκαν καλά, χωρίς να απειλήσουν τους πρώτους όμως. Μάλλον μη αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία του Γιώργου Σπαθή που πέρασε οριακά του 7.000 σταυρούς. Στοίχισε στη Χρύσα Ντιντή η καθυστερημένη ανακοίνωση του ονόματός της, αφήνοντάς την τελευταία με 4.725Ενδιαφέροντα παιχνίδια έπαιξε και η δισταυρία που ανακάτεψε την τράπουλα και έδωσε αυτά τα νέα δεδομένα.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας το πολιτικά γραφεία «πόλωσαν» περισσότερο το κλίμα «περιορίζοντας» τη δισταυρία σε ποσοστό 1,57 (λίγο πάνω από τον ένα στους δύο ψηφοφόρους δώσανε δύο σταυρούς δηλαδή), ενώ στο ΠΑΣΟΚ η δισταυρία κινήθηκε πιο ελεύθερα φθάνοντας το 1,75 (οι δύο στους τρεις).

(Σημείωση: Οι σταυροί που αναγράφονται παραπάνω είναι στα 365 από 366 τμήματα)